• Reklama

PROMOCJA gadżety am6.com.pl
Zobacz przed zadaniem pytania na forum TU
Nasze sprzęty
motocykl(e) miesiąca

Problem ze światłami i zapłonem.

tutaj szukamy pomocy w problemach z elektryką
  • Reklama
Zakładając nowy temat napisz dokładnie o co chodzi w tytule wątku, zabronione jest zakładanie tematów w stylu "pomocy", "prośba".

Problem ze światłami i zapłonem.

Postprzez Filipek4423 » 2 lip 2017, o 01:40

Cześć! Mam pewien problem. Pierwszy z nich to nie działający przycisk wyłączania zapłonu. Gdy go kliknę to moto przerywa, widocznie iskra w tym momencie jest bardzo słaba. Przycisk na ON - działa wszystko. Co jest problemem? Przełącznik czyszczony. Masa? Odpala za sekundowym strzałem rozrusznika nawet po tygodniowym postoju.

Drugi to dość dziwny problem ze światlami. Pali mi tylko przód i to dwie żarówki w tym samym momencie. Posiadam chińskie żarówki BA20D kupione za 2,50. Podczas jazdy potrafią migać, zgasnąć na chwilę. Dzisiaj wjechałem w dołek i krótkie zginęły. Jeszcze raz powiem, że tył cały czas się swieci. Czy problemem jest jakość żarówek? Regulator napięcia wykluczyłbym, bo niedawno został zmieniony. Na spalonym paliło także tył, a teraz tył ciągle się pali. Dzisiaj zamawiam 4 żarówki BA20D od Osrama. Zobaczymy co będzie się działo.
Filipek4423
10km/h
10km/h
 
Offline :(
 
Autor tematu
Posty: 27
Dołączył(a): 15 cze 2017, o 13:46
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Motocykl: Senda+TZR

Re: Problem ze światłami i zapłonem.

Postprzez Nabru121 » 2 lip 2017, o 21:29

Dziwne, sprawdz elektryke bo gdzies zwarcie robi tak mi sie zdaje
peugeot sv 50 1996r -> Malaguti Xtm 80 2003r -> Ktm exc-f 250 2008r i Gilera Smt 50 2010

Obrazek Obrazek

Kanał Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCWHBhO ... subscriber
Avatar użytkownika
Nabru121
80km/h
80km/h
 
Offline :(
 
Posty: 350
Dołączył(a): 10 lis 2013, o 12:05
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Motocykl: Ktm Exc-f 250 2008r
Tabilca rejestracyjna: RPZ - Przeworsk

Problem ze światłami i zapłonem.

Postprzez Filipek4423 » 3 lip 2017, o 01:00

nie wiem, zrobiło to się z dnia na dzień. W jakich częściach elektryki szukać winy?
Filipek4423
10km/h
10km/h
 
Offline :(
 
Autor tematu
Posty: 27
Dołączył(a): 15 cze 2017, o 13:46
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Motocykl: Senda+TZR

Re: Problem ze światłami i zapłonem.

Postprzez Nabru121 » 3 lip 2017, o 11:34

Spr bezpecznik czy jest git, poźniej piny na lapach, mase itp, czy nie ma kabli poprzecieranych naderwanych itp
peugeot sv 50 1996r -> Malaguti Xtm 80 2003r -> Ktm exc-f 250 2008r i Gilera Smt 50 2010

Obrazek Obrazek

Kanał Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCWHBhO ... subscriber
Avatar użytkownika
Nabru121
80km/h
80km/h
 
Offline :(
 
Posty: 350
Dołączył(a): 10 lis 2013, o 12:05
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Motocykl: Ktm Exc-f 250 2008r
Tabilca rejestracyjna: RPZ - Przeworsk

Problem ze światłami i zapłonem.

Postprzez Filipek4423 » 3 lip 2017, o 17:21

Gdyby bezpiecznik był uszkodzony to by nic nie działalo. Piny lamp są dobrze zrobione, kiedyś podczas jazdy wsuwki potrafiły wypaść to przylutowałem na stałe. Problem z lampami to na 90% słabej jakości żarówki. W tamtym sezonie miałem lepsze i nic takiego nie było, ale tak to jest jak chce się oszczędzić i kupuje się 6 żarówek za 12 zł :D Zawsze jak montuje nowe żarówki chińskie to przez jakiś czas jest dobrze, problem następuje gdy już trochę pojeżdżą. Zawsze są bardzo gorące przy wyciąganiu, jedna to nabrała kolorów tęczy tam gdzie znajduje się włókno :o To nie jest wina elektroniki, jutro będę miał dobre żarówki Osrama i problem powinien zniknąć.

Teraz pytanie co z tym wyłącznikiem zapłonu? Dzisiaj sprawdziłem i podczas jazdy na 'wyłączonym zapłonie' do 6 tyś RPM idzie dobrze, powyżej już zaczyna przerywać. Nie ma iskry takiej jak trzeba, włącze zapłon i idzie jak szatan. Ewidentnie coś jest z tym wyłącznikiem, przepatrzę jutro masę i podprowadzę nową na krótko na testy. Zobaczymy co się będzie działo.

-- 31 lip 2017, o 10:56 --

Problem już dawno rozwiązany :) Problemem w zapłonie był ten przekaźnik, który jest obok przerywacza kierunków. Widocznie podczas jazdy wypadł z obudowy i dotykał ramy przez co było zwarcie. Skleiłem obudowę i jest git. Co do świateł to również problem został rozwiązany. Zamówiłem żarówki OSRAM, które po jakiś 3 godzinach zostały rozsadzone w lampach :o Kupiłem nowy regulator dedykowany do tego modelu, założyłem drugi komplet Osramów i śmiga jak należy.
Filipek4423
10km/h
10km/h
 
Offline :(
 
Autor tematu
Posty: 27
Dołączył(a): 15 cze 2017, o 13:46
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Motocykl: Senda+TZR


Powrót do Problemy z elektryką

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości